TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği Endüstriyel Fuarı’nın açılışına katıldı. Fuarın açılış konuşmasını yapan Şentop, Türkiye’nin üretim ve ihracat konusunda giderek merkez ülke konumuna geldiğini belirtti. Türkiye’nin 2002 yılında 35 milyar dolar ihracat, 50 milyar dolar ithalat yapan bir ülke olduğunu söyleyen Şentop, şöyle konuştu:
“Toplam dış ticaret hacmimiz 85 milyar dolardı. Geçen yıl ihracatımız 225 milyar dolar, ithalatımız da 271 milyar dolar oldu. 2021 yılında dış ticaret hacmimiz 496 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2002 yılının tam altı katı bir ekonomik kapasiteye erişmişiz. Bu arada nüfusumuz da yüzde 40 arttı. Buna rağmen biz yerimizde saymadık ve büyük bir gelişim gösterdik. Bu yıl da olumlu seyrimizi devam ettiriyoruz. Ülkemizin olumlu seyrini artırarak devam etmesi için geçen yılın aralık ayında ekonomimizde köklü bir değişime gidildi. Türkiye ekonomisinin üretim ayağını güçlendirmek için tarihi kararlar alındı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bu kararlar başlangıçta döviz kurlarında dalgalanmaya yol açtı. Piyasa oyuncularının paniğinden kaynaklanan bu dalgalanma sebebiyle kurlar yüksek seviyelere fırladı. Fakat süreç zamanla kontrol altına alındı ve belirsizlik büyük ölçüde giderildi. Dış kaynak ihtiyacı duyan, sisteminde yoğun şekilde sıcak para bulunan ekonomiler çok kırılgan oluyor. Başka ülkelerin merkez bankalarının aldıkları kararlar sizin ülkenizdeki sıcak parayı harekete geçirebiliyor. Kuru dengede tutmak için siz de faiz oranlarınızı yükseltmek zorunda kalıyorsunuz. Sıcak paracılar da paralarını Türk lirasına çevirip yüksek faize yatırıyorlar. Sonra vade sonunda paralarını yeniden düşük kurdan dövize çevirerek ülkemizden çekip gidiyorlar. Böylece hem faizden hem dövizden para kazanarak bizi sömürüyorlar. İşte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin orta gelir seviyesinden çıkmasını sağlayacak yeni kararları açıkladı. Böylece Türkiye artık sıcak paracılar için cazip bir ülke olmaktan çıktı. Türkiye, yönünü yatırım, istihdam, üretime döndü. Dünyanın bugün geldiği yer itibarıyla ekonomimizde yaptığımız düzenlemelerin son derece isabetli olduğu yakın zamanda daha iyi anlaşılacaktır.”

‘KENDİMİZİ FARKLI KRİZ SENARYOLARINA GÖRE HAZIRLAMAK ZORUNDAYIZ’
TBMM Başkanı Şentop, Türk sanayicisinin son 20 yıllık dönemde sağlanan ekonomik istikrar ve büyümeyle birlikte güven içinde üretim ve ihracat yaptığına dikkat çekti. Ancak dünya genelinde son yıllarda yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzlukların etkilerinin görüldüğünü ifade eden Şentop, “20 yıl önce ülkemiz, daha ziyade iç siyasi istikrarsızlığa bağlı olarak yüksek enflasyona bağlı lokal ekonomik krizler yaşarken bugün dünyada hızla artan; enerji, tarım, gıda ve emtia fiyatları, siyasi kamplaşma ve tedarik zincirinde meydana gelen sorunların etkisiyle yüksek enflasyon riskine maruz kalmıştır. Bugün dünyanın gündeminde, gelişmiş ülkelerde yaşanan yüzde 300, yüzde 400’lere varan yüksek enflasyon, Avrupa’nın gelecek kışı donarak geçireceği konuşulmaktadır. Avrupa ve Amerika’da artan; enerji, tarım, gıda ve emtia fiyatları sebebiyle ciddi kriz senaryoları gündemi işgal etmektedir. Dünya Bankası ve yatırım bankalarının temel öngörüsü dünya ekonomisinin geçmiş yıllardaki büyüme rakamlarının çok altında kalması ve hatta küçülme yaşanabileceği yönündedir. Devletimiz; siz sanayicilerimizin ve halkımızın, dünya genelini kasıp kavuran enerji krizi başta olmak üzere sair menfi ekonomik gelişmelerden etkilenmemesi için elinden geleni yapmakta, özellikle enerji fiyatlarını dengede tutabilmek için yüksek sübvanse uygulamaktadır. Devletimizin bütün bu desteğine rağmen dünyadaki gelişmelerin giderek daha da zorlaşacağını hesap etmek ve kendimizi farklı kriz senaryolarına göre hazırlamak zorundayız. Hep verilen bir örnek vardır; yumurtaların hepsini tek sepetin içine koymamak gerekir. Sizlerin de basiretli tacirler olarak gerekli tedbirleri aldığınızı ve farklı alternatif planlar hazırladığınızı biliyorum.” dedi.

‘YENİ VE BÜYÜK TÜRKİYE’Yİ KABULLENMEK ZORUNDA KALACAKLAR’
Mustafa Şentop, “Türkiye’nin kabuğunu kırarak hem ekonomik hem de askeri açıdan giderek güçlenmesi elbette ülkemize yönelik tarihi husumeti olan ülkeleri yeniden birbirlerine yakınlaştırmıştır” diyerek, şöyle devam etti:
“Bütün bunların farkındayız ve her türlü ihtimale binaen hazırlıklarımızı yapıyoruz.  Dünyada giderek yükselen tansiyon ve yeniden başlayan askeri silahlanma yarışı, barışı tehdit ediyor. Arzumuz barışın korunmasından yana ve bunun için büyük çaba gösteriyoruz. Dünyada giderek artan çatışma riski, içeride ‘bir ve beraber’ olmamızı zorunlu kılıyor. Bu ortamda birlik ve dirliğimiz bozulursa ülkemiz açısından telafisi imkansız zararlar meydana gelecektir. Bu sebeple dünyada ekonomik ve siyasi alanda meydana gelen menfi gelişmeleri kasten göz ardı eden ve bu menfi gelişmelerin yansıması olan fiyat artışlarını bahane ederek milletimizi devletine karşı kışkırtan şer odaklarına dikkat etmenizi özellikle istirham ediyorum. Aziz milletimiz, her zaman ferasetli bir duruş sergilemiş, hiçbir zaman bu şer odaklarının menfi propagandalarına ve provokasyonlarına kanmamıştır. Siz değerli sanayici ve müteşebbislerimizin de her türlü zorluğa rağmen devletimizin yanında olduğundan zerre şüphem yoktur. Esasen dünya, bir taraftan eski dünyanın baş aktörü olan ülkelerin hegemonyalarını koruma çabalarının sıkıntılarını yaşarken diğer taraftan yeni ve büyük Türkiye’nin uluslararası dengeleri değiştiren yeni aktör olarak gelişine de tepki veriyor. 
Artık eski Türkiye yok, eninde sonunda yeni ve büyük Türkiye’yi kabullenmek zorunda kalacaklar.”

‘KRİZİ YÜKSELTİCİ ZİYARET’
Türkiye’nin Ermenistan’ın saldırıları altında bulunan Azerbaycan’ın yanında olduğunun altını çizen Şentop, “ABD Temsilciler Meclisi Başkanı geçtiğimiz ay Tayvan’a bir ziyaret düzenledi. Kritik bölge, tartışmalı bir ziyaret oldu. Benzer bir ziyareti de dün akşam Ermenistan’a düzenliyor. Bizler başka ülkelere ve farklı ülkelere ziyaretler düzenliyoruz. Bir ülkenin meclis başkanının başka bir ülkeyi ziyareti gayet normaldir ama son zamanlarda Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışma dikkate alındığında bölgeden yavaş yavaş teslim olan ve çözülme yoluna giren Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunun tahrik edici tek taraflı olarak krizi yükseltici bir potansiyel taşıdığını da bu ziyarete ifade etmek isterim. Biz de buna mukabil olarak dün ve bugün Azerbaycan Milli Meclis Başkanı’yla görüştük. Uygun olduğu takdirde bugün Azerbaycan’a bir ziyaret gerçekleştirebileceğimizi milletvekillerimizin de bu konuda yoğun bir talebenin olduğunu ifade ettim. Ancak Azerbaycan Meclis başkanımız İngiltere’deki cenaze törenine katılacak. Biz bu süreçte Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu her zaman ifade ettik. Bunu fiilen de gösterdik, her zaman da bundan sonra Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğimizi, kararlılıkla devam edeceğimizi ifade ettim. Bunu bütün dünyaya ifade ettik.” dedi.

‘AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ’
Güçlü ülkelerin ittifaklarını gönül rızası üzerine hak, adalet, insaf üzerine kurarak dünyada etkili hale gelebileceklerini söyleyen Şentop, “Dünyanın çeşitli yerlerinde, bölgelerinde uluslararası kitle merkezleri oluşturmak suretiyle tedirginlikler, istikrarsızlıklar meydana getirmeye çalışarak dünyanın farklı bölgelerinde etkili olacağını zannetmek gerçek manada bir büyük gücün, bir büyük devletin düşünebileceği bir şey, yürütebileceği bir politika olmamalıdır. Maalesef Tayvan’da bakıyoruz ki, Kafkaslar’ın istikrarı tehdit eden Ermenistan’daki gelişmelere bakıyoruz dünyanın başka bazı beldelerinde fitne merkezleri oluşturmak suretiyle, tedirginlikten istikrarsızlıklar meydana getirmek ve böylece bu bölgelerde etkili hale geleceğini planlamak, gerçek manada büyük bir devletin, büyük bir devlet olmayı arzu eden bir devletin işi olamaz. Büyük bir devlet uluslararası hukuka, adalet, insaf, barış ve dostluk ilişkileri içerisinde müttefiklerini, ittifaklarını belirler. Bu bakımdan yeni bir dünyanın kurulduğu bu riskli bir dönem bütün ülkelerin gücüyle uluslararası hukukta saygılı, adalet, barış, hedefleri, ilkeleri doğrultusunda hareket etmesinin çok daha elzem hale geldiğini belirtmek isterim. Tekrar burada söyleyelim biz Azerbaycan, Ermenistan ihtilafında uluslararası hukukun Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının kurtarılması yönünde. Azerbaycan’a tanımış olduğu halkların etkileri bilinci içerisinde başından beri Azerbaycan’a destek verdik. Bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz. Ermenistan’ın da barıştan yana, Kafkasya’da barış ve istikrarın devamından yana bir tutum geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu başta Ermenistan’da yaşayan insanlar için. Ama bütün bölgemiz için de çok önemli bir husustur” diye konuştu.
Şentop, konuşmasının ardından vergi rekortmenlerine ödüllerini vererek, fuarı gezdi.
EĞİTİM YATIRIMLARI TOPLU AÇILIŞINA KATILDI
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde Nazmiye Seyfettin Koçak Ortaokulu ve Kamu Eğitim Yatırımları toplu açılışına katıldı. Tekirdağ’da gelecek nesillerini yetiştirecek eğitim yuvalarının açılışında bulunmaktan mutlu olduğunu söyleyen Şentop, şöyle konuştu:
“2018’de yapımına başlanan ve yaşadığımız Kovid-19 salgın mahrumiyetlerine rağmen bu kadar kısa sürede yapımı tamamlanan; 301 derslik, 14 okul ve 800 kişilik spor salonuyla Kapaklı’ya kazandırılan eğitim yuvalarının toplu açılışını gerçekleştirmekten duyduğum bahtiyarlığı tarif edemem. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına koşar adım yaklaştığımız sayılı günler içinde, günümüz modern eğitimine uygun olarak yapılan binalardan yetişecek yavrularımızın; vatana, millete hayırlı ve becerikli evlatlar kazandırmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Devletimiz ve hayırsever hemşehrilerimizin iş birliğiyle yaptırılan eğitim kurumlarıyla iftihar ediyorum. İlköğretimden ortaokula, liseye, meslek okullarına ve spor salonlarına kadar çok geniş bir çeşitlilikte inşa edilen eğitim yuvaları, Tekirdağ’ımıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Yapımı tamamlanan ve eğitime başlayan bütün eğitim yuvalarımızın yanında halen inşaatı devam eden iki okulumuz daha var. İnşallah en kısa zamanda bu iki okulumuz da tamamlanacak ve değerli Kapaklılı hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır.”

‘DAHA ÇOK BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR’
Şentop, toplumlardaki adaleti tesis için gelir eşitliği duyarlılığıyla insanı yaşatmayı kendine vazife edinen bir medeniyetin, ebediyete kadar da devam edecek güzel hasletlerini taşıyan bir millet olduğumuzu belirterek, “Nerede bir yetim, nerede bir mazlum ve masum varsa arayıp bulan ve ihtiyacını gideren İslam ahlakıyla ahlaklanmış insanlar diyarında yaşamanın genetik kodlarını taşıyan halkımız var. Sağ elinin verdiğini sol elinden saklayan bir edebe sahip milletimizin; okul, hastane, cami gibi yaptıkları hayır ve hasenatın örnek teşkil etmesi bakımından, toplumun geneline yayılması için duyurulması önem arz ediyor. Hayır ve hasenatta bulunmak bu coğrafyanın mayasında mevcut olsa da özellikle salgın dönemiyle başlayan ve henüz aşılamayan birtakım olumsuz ekonomik şartlarda daha çok birbirimize ihtiyacımız var. Özellikle kimsesizlere eğitim, iş ve aş sağlayacak her çalışmada topluma ve devletimize destek veren bir milletimiz var.” dedi. Şentop konuşmasını şöyle tamamladı:
“Dinimiz sahip olduğu öğretilerle toplumsal iyiliği ön plana alan ilkeleri de evrensel olan bir anlayış üzerine şekillenir. İçtimai eşitlik ve adaleti sağlamak için sahip olduğu yardımlaşma anlayışıyla toplumu ayakta tutacak sosyal paylaşıma özel önem atfeder. Bu bakış açısıyla dünyadaki yaşantısını tanzim eden insanımız bu anlayışla ihtiyaçlarından arta kalan kısmı çoğu zaman infak eder. Sosyal güvenliğin temelini sağlamak duygusuyla; zekat, fitre, kurban, kefaret, diyet, nafaka, mevlit, iftar, imarethaneler, aşevleri, vakıflar vesair gibi çoğu zaman bağlayıcı tasadduk ve infak yollarını geliştirmek için çözümlere başvurur. Üstelik inancımızda sadece hayır ve hasenat yolları, maddi yardımdan ya da maddi kurumlar yaptırmaktan da ibaret değildir. Yaşlılara, engellilere, ihtiyaç sahiplerine, hatta hayvanlara dahi merhametle yaklaşmak hayır kaynaklarının harekete geçmesi için yeterlidir. Bizim mezarlarımızın üstünde kuşların içmesi için daimi suluklar bile vardır. İnsan, hayvan ya da nebatat diye ayırmadan iyilik duygularıyla hareket edenlere selam olsun. Hangi dinden, hangi ülkeden olursa olsun iyilikle hareket eden insanlar; toplumun çimentosu, sosyal bağların lokomotifidir. Bugün yaptıkları iyiliklerle toplumumuza önderlik eden bütün hemşehrilerime tekrar teşekkür ediyorum. Bulaşıcı olan iyilik ve güzelliklerin toplumun geneline yayılmasını temenni ediyorum. İyi işler, güzel eylemler; kişilerin, iç huzur ve mutluluğunun anahtarıdır. Hayır ve iyilikte yarışan insanların iç doyumu dünya nimetleriyle tesis edilemeyecek kadar ulvidir. Bir yetimin başını okşayan, bir kardeşine tebessüm eden maddi varlığını eğitime vakfeden bütün kardeşlerimizin, bu güzel hasletleri gelecek nesillere aktarmalarının da çok elzem olduğunu ifade etmek istiyorum. Kısa bir sürede inşa edilen ve öğrencilerine kavuşan 301 derslik, 14 okul ve 800 kişilik spor salonu için devletimize ve hayrı dokunan hemşehrilerimize yeni sosyal çalışmalara örnek olmasını dileyerek sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.”
Şentop; açılışını yaptığı okulun bahçesine ağaç dikti ve can suyunu verdi.
UYARI: www.dha.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Demirören Ajansı A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

source

By admin


hack forum hack forum hacklink hacklink panel cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı evden eve nakliyat ofis taşıma seo hizmeti Onwin yagnatourism.com tatilmoni.com Marmaris casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom vds Bahis Siteleri onwin Diyarbet google.com.tr
 hacklink panel hacklink al hacklink sollet hdxvipizle Paycell bahis siteleri ftn ile yatırım yapılan siteler Asper casino giriş Yabancı dizi izle Deneme bonusu veren siteler holiganbet jojobet jojobet giriş nakitbahis nakitbahis giri Yabancı dizi Poker siteleri galabet Bitcoin crypto news crypto imajbet
hack forum hack forum hacklink hacklink panel cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı evden eve nakliyat ofis taşıma seo hizmeti Onwin yagnatourism.com tatilmoni.com Marmaris casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom vds Bahis Siteleri onwin Diyarbet google.com.tr
ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino ByCasino
Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet
Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet
Onwin Onwin Onwin Onwin Onwin
Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet
Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet
hack forum hacklink panel hacklink hacklink cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami avizesi cami avizesi cami süpürgesi cami süpürgesi cami ısıtma cami ısıtma evden eve nakliyat ofis taşıma seo hizmeti Onwin Rulet Casino Slot Oyna Bahigo 1xbet Deneme bonusu Bahis siteleri Maç özetleri Bahsegel Canlı Casino Siteleri Sweet Bonanza Blackjack Casino Rulet Oyna Canlı Casino takipçi satın al exeboost.com smm panel santenette.com yagnatourism.com tatilmoni.com vds sunucu google.com.tr
Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Royalbet Betist Ramobet Bahis Forum Betandyou Madridbet onwin
Deneme bonusu Deneme Bonusu veren siteler