İsveç’te bulunan Stockholm Üniversitesi yağmur sularının içeriğiyle ilgili bir çalışma yaptı. Araştırmada yağmur sularında ‘sonsuza kadar kalıcı kimyasallar’ olarak tanımlanan perfloroalkil ve polifloroalkil (PFAS) adındaki zehirli maddeler tespit edildi. Uzmanlar yağmur suyunda tespit edilen bu sonsuz kimyasalların, yapışmaz tavalarda, yangın söndürme köpüğü ve su itici giysilerde kullanılan insan sağlığı için oldukça zehirli maddeler olduğu belirtiyor.
Çalışmayı yürüten Ian Cousins, çevrede bozulmaları çok uzun zaman alan zararlı PFAS kimyasallarının, dünyanın neredeyse her bölgesindeki yağmur suyunda var olduğunu bunun yanı sıra havada, suda ve toprakta da bulunduğunu söylüyor. Cousins, çevrede uzun yıllar kalan ve dünyadaki her evde rastlanan bu maddelerin kullanımının hızla kısıtlanması gerektiğini, bunun hayati önem taşıdığını belirtiyor.
Araştırmada yağmur suyunu tehlikeli hale getiren perfloroalkil ve polifloroalkil (PFAS) adındaki zehirli maddeler nehir yolları, okyanuslar, topraklar ve hava yoluyla yayılıyor. Ian Cousins, yaptığı açıklamada kimyasalların her yerde olduğunu, dünyada bunlardan kaçınmak için güvenli bir yerin olmadığını belirtiyor. Bu kimyasallarla ilgili en önemli sorunun, toksik olmalarının yanı sıra çevrede yok olmalarının çok uzun yıllar alması. Bazı zararlı PFAS’lar, yirmi yıl önce aşamalı olarak kullanımdan kaldırılsa da varlığını su, hava ve toprakta sürdürüyor.
Yakın zamanda yapılan farklı bir araştırmada bu maddelere Doğu Antarktika’da bile rastlandı. PFAS’lara günlük hayatta kullanılan gıda ambalajları, yapışmaz mutfak gereçleri, boyalar ve pek çok üründe rastlamak mümkün.