Fotoğraf: Pixabay
Okul öncesi eğitim, bugün pek çok çocuk açısından erişilebilir bir hizmet değil. Kamuya ait, tam günlük kreş bulmak ne kadar zorsa özel kreşler, vakıflara, tarikatlara ait kreşler her yerde! Türkiye genelinde resmi ve özel, toplam 30 bin 978 okul öncesi eğitim veren kurum var. Bu kurumların öğrenci kapasitesi ise toplam 1 milyon 226 bin civarında. Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı istatistiklere göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında MEB’e bağlı 161 resmi kreşte yalnızca 8 bin 704 öğrenci eğitim gördü. MEB dışındaki kurumlara bağlı olan 2 bin 338 resmi kreşteki toplam öğrenci sayısı ise 53 bin 804. Resmi kurumlara bağlı kreşlerdeki öğrenci sayısının toplamı ise ancak 63 bine yaklaşıyor. Kamu kreşi sayısı ve imkanları çalışan aileler açısından yeterli değilken özel kreşlerin fiyatları ise çok yüksek. İşyerlerinde de durum kadınlar için kolaylaştırıcı değil, yalnızca 150’nin üstünde kadın çalıştıran işyerlerinin kreş açma zorunluluğu var. 
Okul öncesi eğitim sadece ebeveynlerin çocuklarını bırakma “mecburiyeti” olduğu için olan yerler de değil. Çocuğun bakımı derken çocuğun bütünlüklü eğitim ve sağlık hakkını da kapsıyor. Okul öncesi eğitimde çocukların oyun oynaması, yaşıtlarıyla ilişki içinde olması, yaşına uygun bir biçimde zihnen ve bedenen gelişmesi için kurumsal olanaklara sahip olması bütün çocukların hakkı. Bu bir hak olarak ortada dururken erişilebilir, 7/24 açık kreşler bir hayal oluyor, özel kreşlerin açılması teşviklerle destekleniyor, cemaatler ve tarikatların sıbyan okulları, kurslar adı altında önleri açılıyor.
Adana’dan kadınlar çocuklarına kreş arayışında yaşadıklarını, özel kreşlere nasıl mecbur bırakıldıklarını anlatıyor.
Adana’dan Çiğdem Özbilgili’nin biri 3 yaşında biri 6 aylık iki oğlu var. Geçen yazdan beri, yaklaşık bir yıldır kreş arayışında olan Çiğdem çocuğunu hâlâ kreşe gönderemedi: “Geçen yıl, internetten araştırıp bulduğumuz birkaç kreşle görüşmeye gittik. Bu görüşmelerde içimize sinmeyen bazı detaylar oldu. Bizim için zorlayıcı olacağını düşündüğümüz şeylerden biri tahmin etmenin hiç de zor olmayacağı üzere kreş ücretiydi” diye anlatan Çiğdem, geçen yıl kreş ücretine 900 lira istendiğini belirtti: “Eve gelip üzerine düşündük, konuştuk. Gelişimi ve sosyalleşmesi için kreş önemliydi. İçimize sinmeyen diğer şartlara uyum sağlayabilirdi belki çocuk. Ama işte biraz pahalıydı. O sıralar belediyenin ücretsiz kreşlerini bulduk ama oturduğumuz ilçede maalesef açılmamıştı. Bir yıl geçti, bizim çocuk 3 yaşına geldi. Bu süre içerisinde kriz derinleşti, dolar patladı, her şeye 2-3 katı zam geldi. Biz de tam anlamıyla tepetaklak olduk.”
3 yaşına gelen çocuğunu kreşe göndermek isteyen Çiğdem, bugün de kreşlerin pahalılığı sebebiyle çocuğunu kreşe gönderemiyor. En uyguna bulabildiği kreşin 2 bin 750 liradan başladığını söyleyen Çiğdem, “Kardeşim kolej misiniz? 3 yaşındaki çocuğumu tıp garantili eğitime mi tabi tutuyorsunuz? Bu kadar para karşılığında 2 yaş, 3 yaş sendrom savıcı bir şeyler mi uyguluyorsunuz? Yani ebeveyn olarak amacımız diğer yaş gruplarından çocuklarla bir araya gelmesi, oyunlar oynaması, sosyalleşmesi; bunun da bu işin eğitimini almış kişilerin kontrolü altında olması sadece. Ama bu kadar pahalı olmamalı” diye tepki gösterdi.
Çiğdem, “Ben çalışmayan bir ev kadını, bir anne olarak kreş arayışında henüz uygun bir yere denk gelemedim. Çalışan annelerin halinin biraz daha zor olduğunu ve kreşin onlar için zorunluluk olduğunu biliyorum” diye ekledi.
Kreş ücretini karşılamakta zorlandıklarını söyleyen Serap Yurtman ve Büşra Yılmaz da şunları söyledi:
“Kreş ücretini karşılamakta zorlanıyoruz. Nitelikli ve iyi bir kreşe göndermek istiyorsanız çocuğunuzu, fiyatlar çok yüksek.
Çocuklarımız özel bir kreşe gittiler çünkü kamu veya belediyenin kreşleri, anaokulları yarım gün oluyor. Bu saatler çalışan ebeveyne uymuyor. Gerekli eğitim, ilgi alaka olmadığı için de yollamak istemiyor aileler. Kamu kreşleri beslenme açısından bile yeterli değil. Özel kreşler de bunu bildiği için sağlıklı beslenme, nitelikli eğitim, branş dersler üzerinden fiyatları gittikçe artıyor.
Çalıştığımız işyerinin kreşi yok. Eve yakın bir kreş olması için fazladan uğraştık. Parasını verebildikten sonra iyi bir kreş bulunuyor.” (EKMEK VE GÜL)
Seçil SİNANOĞLU
Çocuk Gelişim Uzmanı

Ülkemizde okul düzeyinde eğitim ağırlıklı olarak 2 yaş sonrası başlamakta ve 0-3 yaş grup farklı gelişim gösteren çocukların ailesinin sosyal destek alması ve eğitimin kaynaştırma uygulamaları kapsamında olağan gelişim gösteren yaşıtları ile birlikte olması zorunlu. Tabii ki 3 yaş öncesi kreş eğitimi ailenin isteğine/imkanına bağlı olarak zorunlu değil. Bununla beraber okul öncesi eğitim hizmetleri kapsamında Türkiye’de özel eğitim gereksinimi olan çocuklara yönelik, okul öncesi eğitim kademesinde 4 tür okul/uygulama bulunuyor: Kaynaştırma-bütünleştirme uygulamaları, ilkokul kademesinde özel eğitim ana sınıfı, özel eğitim bünyesinde özel eğitim ana sınıfı, bağımsız özel eğitim ana sınıfı. Yönetmelikler çok açık ve kapsayıcı olarak resmi site ve kaynaklarda mevcut.*
Yasal mevzuat aslında kaynak ve yeterlilik bakımından iyi denebilir ama maalesef uygulanabilir değil. Hâlâ okul öncesi eğitim, farklı gelişen çocuklar için erişilebilir değil. 3 yaş sonrası eğitim alması zorunlu olan bu çocukların grup eğitimlerinde oldukça aksama var. Kaynaştırma eğitiminde, evine yakın kreşlerin çocukları kabul etmek zorunda olduğu biliniyor. Fakat özel eğitim alanında yeterli destek almamış personel, özel okulların iş yükünün çok olmasının da getirisi olarak farklı gelişen çocukların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmuyor. Özellikle özel okullarda başarıyı düşürme ihtimalleri de göz önünde bulundurulduğunda “Yerimiz yok. Veli şikayeti var. Bu çocuk burada yapamaz zaten” gibi bahanelerle geri çevriliyor. Bu, özel kreş ve anaokuluna çocuğunu yollayabilecek imkanı olan aileler için tabii ki.
Genele baktığımızda ise özel eğitim merkezlerinin haftada 2 ders saatlik grup çalışmalarına bırakılan bir zorunlu okul öncesi eğitim anlayışı hakim. Bu çocuklar grup eğitimine gelmediğinde ya da uygun kademede okullara kaydolamadığında takip edilmiyor. Çünkü bu yasayı koyanlar aslında bu ideal eğitime ulaşma hizmetinin tabanda sağlanamayacağını biliyor. Farklı gelişimsel tanıların sayısı her gün artarken özel eğitim desteğini 2 saatlik seminerlere bırakan Milli Eğitim, “geliştirme” çalışmalarını yaygınlaşmayan pilot projelerle geçiştiriyor.
Her gün çocuğun bakımı için mücadele eden vasilerin bilgilendirilmesi, desteklenmesi söz konusu bile değil. Bu hizmette piyasayı belirleyen özel işletme olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine taşere ettiriliyor. Bireysel eğitim verme, velilerin ihtiyaçlarını belirleme ve çözme işleri ile beraber bu özel kurumlarda çalışan eğitimcilerin de iş yükü artmış oluyor.  Bu bakımdan çözümü yasa ve yönetmeliklerin sadece yazılması değil uygulanması, desteklenmesi ve alanın emekçilerini de kapsayacak biçimde politikalar üretilmesi gerekiyor.
9 yaşına gelmiş, ev dışında eğitim almamış otizmliler, merdiven çıkamıyor diye okula gönderilemeyen serebral palsili çocuklar var. Devlet “bu çocuklar eğitim almak zorunda” diyorsa imkanlarını da yaratmalı. Bu ailelerin masrafları diğer çocuklara göre daha fazla oluyor. Çocuğa bakmak zorunda kalan anneler ev içi parça başı işler, çocuğu biraz “uslu” ise temizlik işleri yapıyor.
Bu dar boğazda özel kreş ve anaokullarına gidemeyen çocukların yetersiz sayıdaki devlet okuluna yer bulup gitmesi de pek olanaklı olmuyor. Zaten sınıf mevcudu 20’yi geçmemesi gereken anasınıfları bazen 25-30 rakamlarını bile bulabiliyor. Yetersiz devlet özel eğitim okulunun olmaması da cabası. Bazı özel eğitim devlet okullarına 3 ilçe atlayarak gelindiği çocukların 2 saatlik yollarda sinir atakları geçirdiğini duyuyoruz. Peki bizim bu duyduklarımız bu “36 ayını tamamlayan özel eğitim gereksinimi olan çocuklara okul öncesi eğitim zorunludur” yasasını yapanlar duymuyor mu?
* Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de Özel Eğitim Hizmetleri yayınından
Mezuniyet töreni yasak tanımadı: Gelenek sürdü, ODTÜ yürüdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmit'te katıldığı açılış törenine katılım düşük oldu
Sabır edebiyatı
Hablemitoğlu’na kitabı kimler yazdırdıysa tetiği de onlar çekti!
Unutulan bir usta; Sezai Solelli (1)
Kurt ve turna
Farkındalık
Özelleştirme ve kamulaştırma 1 – Gazeteci Hakkı Özdal anlattı
OKUMAK İÇİN TIKLAYIN…

Diyarbakır'da Kürt partilerine ziyaretinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 7 siyasi parti ve kurumla ittifak deklarasyonu 25 Ağustos'ta kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.
Danıştay, bilirkişinin olumsuz görüş bildirdiği Sungurlu Barajı ve HES projesine yeşil ışık yaktı.
"Biz Türk'ün Müslüman olmayanına Türk demiyoruz, Müslüman olmayan Kürt'e niçin Kürt diyelim, niçin insan diyelim" sözlerini sarf eden Yavuz Ağıralioğlu'na tepki yağdı.
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ve gazeteci Latif Şimşek, TV100'deki programda tartıştı. Enginyurt'un koruması Latif Şimşek'i darbetti.
Mersin’de geçen yıl kaybolduktan 9 gün sonra cansız bedeni bulunan Müslüme Yağal'ın ölümüyle ilgili bilirkişi raporuna göre, 3 yaşındaki çocuk, cinsel istismara maruz bırakıldıktan sonra öldürüldü.
Gazeteci İsmail Saymaz, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Ankara'da Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret edeceğini, ziyarete davet edilen çok sayıda Alevi inanç önderinin ise teklifi reddettiğini yazdı.
Brezilya'da yüksek mahkeme, söküm için Aliağa'ya doğru yola çıkan asbestli savaş gemisi São Paulo'ya "Dur" dedi. Mahkeme, geminin Guanabara Körfezi'ne geri dönmesi için “ihtiyati tedbir” kararı aldı.
"Fotonikle ilgili veri analizi yaptı diye bir insanı veri bilimi enstitüsüne atamak, araba sürmeyi biliyor diye bir şairi makine mühendisliği bölümü başkanı yapmak gibi bir şey.”
Ege’den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı…
“Artık ‘Biz istedik vermediler’ anlayışı gidecek, yerine işçinin söz sahibi olduğu, istediğinde emeğinin gücüyle alabildiği komiteli, tek bir elde olmayan bir sistem gelecek.”
Kristal-İş’in Serel işçileriyle toplantı yapması Çimse-İş tarafından engellendi. Daha sonra yapılan toplantıda ise Serel işçileri, “Kristal-İş’i yanımızda görecek miyiz?” diye sordu?
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, "Aleviler Türkiye’de sayısal olarak azınlık değiller, bu kadar saldırıya maruz kalmalarının tek sebebi haklarının yok sayılması" dedi.
12 Eylül’de üstüne ölü toprağı serpilen işçi sınıfı, yeni yeni uyanıyor, iş güvencesi, yeterli ücret ve insanca çalışma koşulları talep ediyordu. Ali’nin çalıştığı fabrikada da kıpırdanma başlamıştı.
EMEP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Gürsoy Turan kazanımla sonuçlanan TPI direnişini değerlendirdi.
Aliağa'da sökülmek istenen asbestli savaş gemisi São Paulo, tepkilere rağmen Rio Limanı'ndan yola çıktı. İzmirliler “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” diyerek miting düzenledi.
Günün önemli gelişmeleri e-posta adresinize gelsin.

source

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


hack forum hack forum hacklink hacklink panel cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı evden eve nakliyat ofis taşıma seo hizmeti Onwin yagnatourism.com Tatil Marmaris Marmaris casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom eloboost vds Bahis Siteleri Diyarbet google.com.tr
 hacklink panel hacklink al hacklink sollet hdxvipizle jojobet casibom
hack forum hack forum hacklink hacklink panel cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı evden eve nakliyat ofis taşıma seo hizmeti Onwin yagnatourism.com Tatil Marmaris Marmaris casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom casibom eloboost vds Bahis Siteleri Diyarbet google.com.tr
onwin onwin onwin onwin onwin tipobet tipobet tipobet tipobet tipobet
Onwin Onwin onwin Onwin giriş Onwin giriş onwin giriş Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet giriş Sahabet giriş Sahabet giriş Sahabet giriş Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Giriş Starzbet Giriş Starzbet Giriş Starzbet Giriş Starzbet Giriş Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Giriş Tipobet Giriş Tipobet Giriş Tipobet Giriş Tipobet Giriş
bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino bycasino onwin onwin onwin onwin onwin Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Sahabet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Starzbet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet Tipobet
hack forum hacklink panel hacklink hacklink cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami avizesi cami avizesi cami süpürgesi cami süpürgesi cami ısıtma cami ısıtma evden eve nakliyat ofis taşıma seo hizmeti Onwin Rulet Casino Slot Oyna Bahigo 1xbet Deneme bonusu Bahis siteleri Maç özetleri Bahsegel Canlı Casino Siteleri Sweet Bonanza Blackjack Casino Rulet Oyna Canlı Casino takipçi satın al exeboost.com smm panel santenette.com yagnatourism.com tatilmoni.com vds sunucu google.com.tr
Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Casibom Royalbet Betist Ramobet Bahis Forum Betandyou Madridbet onwin
Deneme bonusu Deneme Bonusu veren siteler